Тест Драйв Україна

Номерні знаки України: що потрібно про них знати

Номерні знаки України: що потрібно про них знати

Номерні знаки України — важлива частина транспортної системи країни. Їх можна побачити майже на всіх транспортних засобах незалежно від того, орендований автомобіль чи водій являється його власником.

Історія створення державних номерних знаків з часів незалежної України

Перші номерні знаки в Україні почали використовуватися після отримання незалежності в 1991 році. Хоча це були знаки державного зразку, кодування регіонів залишилося незмінним з часів радянського союзу. В період з 1992 по 1993 роки номерні знаки складалися з цифр та літер. Як правило, перших два числа вказували, до якого району належить автомобіль чи інший транспортний засіб.

В 1995 році номерні знаки знову було оновлено і введено в дію стандарт — ДСТУ 3650-97. Вони проіснували без змін дев’ять років, а в 2004 році їх було знову оновлено. Номер був з прив’язкою до областей. Складався з чотирьох літер (вони мали аналоги у латинському алфавіті: А, В, Е, I, К та інші), і з такої ж кількості знаків. Крім того, він мав міжнародне позначення нашої країни — UA, доповнювався гербом та прапором. У 2015 році було запроваджено ще один новий формат номерних знаків. Тепер вони складаються з двох літер, чотирьох цифр та ще двох літер. На них з'явилася синя полоса, яку також можна побачити на транспортних засобах, які належать країнам Європи.

Законодавство щодо номерних знаків України

Згідно з законодавством України, всі транспортні засоби повинні мати державні номерні знаки. Вони мають бути видимими та читабельними з відстані не менше 20 метрів. Також законодавство встановлює правила щодо розміщення та кріплення номерних знаків на транспортних засобах.

Номерні знаки розміщують на:

Є транзитні номера, а також знаки, зроблені за індивідуальним замовленням.

Особливості номерних знаків України

Номерні знаки України мають деякі особливості, які варто враховувати. Наприклад, на номерному знаку мають бути літери, які відповідають латинському правопису. Також вони можуть мати спеціальні символи, які вказують на особливості транспортного засобу. Наприклад, на номерних знаках мотоциклів можуть бути символи, які вказують на їх категорію.

Крім того, державні знаки України мають різні кольори. Звичайні авто номери мають білий фон та чорні літери; основа такого ж кольору у електромобілів, але символи зеленого відтінку. Чорні символи, які розміщуються на жовтому фоні свідчать про це, що транспорт відноситься до ліцензованих таксі або автобусів. Якщо ці транспортні засоби мають електродвигуни, то символи мають зелений колір і розміщуються на такому ж фоні.

Номерний знак, який має чорну основу і білі знаки свідчить про належність машин ЗСУ. Автомобілі, знаки які мають синій фон і білі літери, свідчать, що за кермом працівники поліції або МВС.

На дорогах України часто зустрічаються волонтери. Номерний знак з зеленим фоном і білими символами допоможе їх впізнати серед десятка інших машин. Також є тимчасові номера — червоний фон та білі літери, і дипломатичні — білий фон, чорні символи, відсутність синього поля.

Окрім кольорів знаки мають ще й інші особливості. Наявність спеціального коду на автомобілях ЗСУ та восьмикутної зірки на поліцейських номерах. Козацький хрест можна побачити на автознаках прикордонників, літеру Е і жовтогарячий хрест у рятувальників ДНС і літеру G та емблему з тризубом на знаках Національної гвардії.

Знаючи ці особливості, можна без проблем розрізнити, кому належить той чи інший транспортний засіб.

Індивідуальні іменні номера: що на них вказує

Власники транспортних засобів на офіційній основі можуть замовляти та використовувати індивідуальні номера. Де крім індивідуального напису та зображення обов’язково має бути вказано цифровий код регіону.

Для виготовлення таких знаків існують свої правила:

Забороняється використовувати нецензурну лексику, імітувати державні номери, використовувати перші дві літери, які повторюють державні коди та починати номер такими буквами: ОО, BP, KM, СБУ.

Визначення номерів по регіонах України

У кожному районі експлуатуються номерні знаки декількох форматів:

Цікаво те, що якщо власники транспортних засобів оформляють номерні знаки через інтернет, то це також вказується на них. Літери PD та DI свідчать про це, що для оформлення автознаку використовувався сервіс «Дія». Літери DC та ED — символ того, що був використаний електронний кабінет водія.

Є номери, по яких неможливо визначити, до якого регіону вони належать. Це машини, на яких пересуваються дипломати та ряд посадових осіб.